Viktigheten av renhold og vask har endret seg opp gjennom tidene, og gjennombrudd innen forskning og i teknologi har bidratt til endringsholdningene.

Det er ikke bare innen renhold generelt at våre oppfatninger har endret seg gjennom historien. Vask og personlig hygiene har ikke alltid vært så viktig som det er i dag.

renhold

Våre hus og hjem skal ukentlig rengjøres, og hvis vi ikke rekker unna alt husarbeidet får man ofte dårlig samvittighet. Vi vasker og steller oss selv hver eneste dag og sluntrer kun unna ved helt spesielle anledninger som ved for eksempel sykdom.

En jungel av rengjøringsprodukter

Butikkhyllene bugner av et massivt utvalg av renholdsprodukter til bruk i hus og hjem. I tillegg reklameres det på uendelig mange produkter ment for å vedlikeholde og rengjøre biler, treverk og terrasser, tekstil og skinnmøbler, klesplagg og ikke minst kroppene og håret vårt.

Til og med rengjøringsmidler til renhold generelt av rengjøringsmaskiner som vaske- og oppvaskmaskiner.

rengjøringsprodukter

I tiden frem til andre verdenskrig så var remediene en brukte til rengjøring ofte laget hjemme. Såpe ble laget på gårdene og det var kun de velstående som hadde råd til kjøpesåpe med gode dufter.

Dette gjaldt både kroppssåpe, så vel som såper til vask av huset. Renhold generelt og spesielt storrengjøring var noe en gjorde ved spesielle anledninger som til jul og på våren.

På 1700-tallet så badet man en gang i året og rene kropper ble faktisk ikke sett på som attråverdig blant de rike. De rike, slik som Ludvig den 16. og kronprinsesse Marie Antoinette dekket huden og huden sin med pudder og parfyme.

I stedet for å vaske hud, hår og kroppene så dekket de seg daglig i et lag av pudder. Pudderet de brukte inneholdt arsenikk og dette gjorde at huden råtnet og levealderen forkortet. Kroppslukter ble overdøvet av sterke parfymer.

Rent vann er gull verdt

Vi tar vann for gitt og har tilgang på det i overflod her i landet, men slik har det ikke alltid vært. I dag skrur vi enkelt på springen og vannet fosser ut. Tidligere hadde man en brønn hvor man hentet opp det daglige vannet til seg og dyrene på gården.

Det var tungt arbeid og man sløste ikke med vannet. I dag så renner vannet mens man pusser tennene og i dusjen kan man stå så lenge man har lyst flere ganger om dagen.

Rent vann

Tidligere på gårdene så badet man en gang i uken. Og hele familien brukte det samme badevannet. Her var det ikke noe sløsing med vannet og det lå mye arbeid i å hente inn vann og varme det opp med ved og fyring.

Dessverre så er det fremdeles mange mennesker her på jorden som lever uten enkel tilgang på rent vann. Så hva slags forhold en har til renhold generelt, avhenger selvfølgelig av om en har og hva slags tilgang en har til vann. Hvis det ikke er drikkevann å oppdrive så kommer nok renholdet i andre rekke. Vi her hjemme hadde nok blitt ganske hjelpeløse hvis vi plutselig ikke hadde tilgang til va

Smarte triks

På nettet finner man i dag mange smarte tips til renhold generelt. Lure måter for å gjøre rent på vanskelige steder. Det er blitt veldig populært å bruke ting man har hjemme som i utgangspunktet ikke er rengjøringsmidler.

En av årsakene er et ønske om å spare miljøet for slike produkter som inneholder mye som kan være skadelig når det slippes ut i naturen. En annen grunn er at mange av disse triksene faktisk er fantastisk effektive. Eksempler på slike triks er for eksempel:

  • Innvendig vask av mikrobølgeovnen. Ta en skål med vann for deretter å legge en halv sitron i vannet, og så setter man dette i mikroen på 3-5 minutter på vanlig varme. Etter dette kan man enkelt ta en klut med vann og litt såpe, og inntørkede flekker vaskes lett vekk fra innsiden.
  • I kriker og kroker innvendig i dusjkabinettet. Bruk toalettrens. Den lille turen kommer til overalt. La virke i ca. 5-10 minutter og deretter skyll vekk med vann.
  • For å vaske profilerte lister på skapdørene på kjøkkenet så kan dette enkelt gjøres med en tannbørste. Da kommer man enkelt til uansett hvor lite stedet er.

Kilder: